Haptotherapie tijdens de zwangerschap
Herken je de volgende vragen? Daaraan wordt binnen haptotherapie tijdens de zwangerschap uitgebreid aandacht besteed.
- * Hoe kan ik en hoe kan mijn partner* contact maken met ons nog ongeboren kindje?
- * Hoe kunnen we nu, in onze tweede zwangerschap, tijd maken voor dit nieuwe kindje?
- * We hebben al een kleine rond lopen, dat maakt dat we veel minder tijd hebben of nemen voor deze zwangerschap en voor dit kindje.
- * Ik heb eerder een miskraam gehad, waardoor ik nu niet echt durf te vertrouwen, ik ga daardoor het contact uit de weg. Hoe Hoe kan ik toch contact gaan maken?
- * Ik zie erg tegen de bevalling op. Wat kan ik doen om dat wat minder te maken?
- * Hoe kan ik leren omgaan met de pijn?
- * Hoe kunnen we ons samen voorbereiden op alles wat ons te wachten staat?
- * Wat kan ik doen om me samen met mijn partner voor te bereiden op de geboorte. We willen dat graag samen en niet in een groep doen, kan dat?
- * Ik ben bang voor de bevalling, wat moet ik doen?
- * Wat als mijn kindje in een stuit of dwars ligt?
-
Goed voelen bevalt beter!!
* Hier wordt alleen in de mannelijke vorm gesproken over de partner, maar de partner kan zowel een man als een vrouw zijn…..
Voortkomend uit bovenstaande vragen kunnen aandachtspunten zijn:
Hoe kan ik al tijdens mijn zwangerschap, samen met mijn partner, contact maken en contact voelen met ons kindje?
Een ongeboren kindje kan niet praten, niet denken, wel voelen. Het zintuig van de tast, waarmee we voelen, is het zintuig wat het eerste ontwikkelt wordt in de baarmoeder. Daardoor kun je je kindje al voor de geboorte iets laten voelen. Je kunt laten voelen dat het welkom is, dat het bij jullie veilig is en dat het kind zich aan jullie kan toevertrouwen. De hechting begint zo al voor de geboorte. Dit bevordert de hechting na de geboorte en dat is een goede basis voor de rest van zijn leven. Als moeder leer je hoe je optimaal ruimte kunt maken voor het groeiende kind in je buik. Daarbij leer je het contact met je kind te verdiepen en het als het ware dichter bij je te dragen. Als vader leer je wat je kunt doen om je partner te ondersteunen in ont-spannen, om zo meer ruimte te maken voor haar kind. Zo leren vader, moeder en het kind al af te stemmen vóór de geboorte.
Hoe kan ik (meer) gevoel krijgen voor de signalen van mijn lijf?
Voor veel vrouwen is het moeilijk hun grenzen te voelen tijdens hun zwangerschap. Ze jagen maar door, alsof er niet iets anders is als voor de zwangerschap. Hoe kun je meer gevoel krijgen voor je grenzen en die ook (leren) aanvaarden tijdens de zwangerschap?
Hoe verandert je lichaam, welke signalen geeft je lichaam je?
Hoe ga je hiermee om? Hoe is het voor je om niet meer alles te kunnen wat je eerder allemaal wel kon? Hoe herken je harde buiken, wat kun jij of je partner doen om die te voorkomen of te laten verdwijnen? Kun je je kindje de ruimte geven die het nodig heeft om te groeien? Kun je je openstellen voor het besef dat je ongeboren kindje tijd, energie en ruimte van je vraagt? De moeder leert hoe ze optimaal ruimte kan maken voor het groeiende kind in haar buik. Daarbij leert ze het contact met haar kind te verdiepen en het als het ware dichter bij zich te dragen. Naarmate ze meer contact heeft met haar kindje en haar eigen lichaam, des te comfortabeler is de zwangerschap voor beiden. Er is aandacht voor alle moois maar ook voor alle ongemakken, verdriet en pijn.
Hoe kunnen we ons goed voorbereiden op de bevalling?
Als ouders leer je hoe je samen verschillende soorten weeën op kunt vangen. Hoe kun je dichtbij elkaar blijven, ook als het spannend wordt. Het is belangrijk dat een vrouw zich niet afwendt van de pijn, maar dat ze leert om door de pijn heen te voelen. Dan is het belangrijk om in contact te blijven met haar kindje, het laat voelen: “juist nu het spannend wordt voor jou en mij, laat ik je niet in de steek maar ik laat je wel los”. Door in contact te blijven, door te vertrouwen op je lichaam, op je partner, je kindje en de natuur, zal je op een meer natuurlijke wijze in staat zijn je kind los te laten uit je schoot. Als vader leer je hoe je je partner kunt helpen om met haar aandacht en gevoel bij haar eigen lijf en bij het kindje te blijven. Zo kun je de pijn van de bevalling samen opvangen, daarbij wordt ook aandacht besteed aan wat een fijne houding is voor de moeder om haar kind te baren.
Ik ben bang voor de pijn van de bevalling, hoe kan ik hier goed mee omgaan?
Juist als je tegen de bevalling opziet, is het van belang om extra tijd en aandacht te besteden aan het vertrouwd raken met je zwangerschap en de bevalling. Deze begeleiding is daarvoor zeer geschikt, ook omdat je partner erbij betrokken wordt. In de praktijk blijkt dat zwangeren minder angstig worden door een goede voorbereiding. Door je voorbereid te voelen heb je over het algemeen minder angst of stress voor de bevalling, dat vermindert de kans op complicaties. Een normale reactie op pijn, is vluchten of je er tegen verzetten. Als je dat doet, wordt de pijn erger. Maar als je ontspant en als het ware naar de pijn toegaat, is deze beter te dragen. In de begeleiding zal aandacht zijn voor hoe de zwangere vrouw en haar partner met pijn en met de angst voor pijn om kunnen gaan. We zullen oefenen hoe je met pijn om kunt gaan en hoe de pijn van de weeën opgevangen kan worden. Voor zowel jou als voor je partner zal letterlijk voelbaar gemaakt worden dat het verschil uitmaakt of je met je aandacht naar de pijn toegaat of niet. Weten hoe je (samen) de weeën op kunt vangen, geeft vertrouwen in je eigen kunnen tijdens de bevalling.
Wat kan de rol van mijn partner zijn tijdens de bevalling?
De partner speelt een belangrijke rol bij de geboorte van het kind. Hij leert tijdens de begeleiding wat hij kan doen zodat hij en zijn vrouw niet in de stress hoeven schieten bij pijn. De vader kan er voor zorgen dat zijn vrouw rustig wordt door bv zijn handen om zijn vrouw en het kindje heen te leggen. Door de bevalling echt samen als team te beleven wordt deze als rustiger en lichter ervaren, zelfs als de bevalling heftig is. Wat de partner precies moet doen om zijn vrouw te helpen, is verschillend. De ene vrouw wil graag dat haar man achter haar zit, de ander heeft er baat bij als hij haar voeten vast houdt en geruststellende woorden zegt. De moeder verzacht door de liefdevolle aanraking van haar partner. ‘Liefdevolle aanraking,’ klinkt misschien soft maar als iemand je aanraakt of knuffelt maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon geeft een gevoel van vertrouwen en maakt minder angstig. Heel nuttig tijdens zoiets heftigs als een kind baren. Dit zogenaamde ‘liefdeshormoon’ stimuleert ook het vrijkomen van endorfines, hormonen die de pijn afzwakken.
Wat als mijn kindje in een stuit of dwars ligt?
Door contact te maken met het (ongeboren)kind en het uit te nodigen om mee te gaan in het contact, kan het zijn dat een kindje volgt en zo in een verticale houding komt te liggen. Je ziet soms dat het niet op datzelfde moment gebeurt, maar dat een paar uur later het kindje ineens de goede kant in draait. Het lukt niet altijd, soms heeft een kindje ook een goede reden om in een andere houding te liggen. Maar weet dat het de moeite waard kan zijn om een poging te wagen het kindje door een haptonoom of haptotherapeut, die daartoe geschoold is, in de juiste houding te laten leggen.
Werkwijze:
Tijdens deze vorm van begeleiden gaat het enerzijds om heel praktisch bezig te zijn om je zoveel mogelijk te laten voelen, om zoveel mogelijk ook in contact te zijn met je kindje en concrete handreikingen te krijgen. Daarnaast raken we ook steeds in gesprek over datgene wat er gebeurt.
Kijk hier voor meer informatie over mijn werkwijze.
Praktijkervaring:
Miriam:Ik had veel last van harde buiken. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is om te leren luisteren naar deze signalen. Ik leefde ook gewoon door zoals ik gewend was, zonder echt te beseffen dat dit nog ongeboren kindje tijd, energie en ruimte van mij vraagt. Dit besef heeft me leren luisteren naar wat mijn lichaam me aangeeft. Het mooie is dat ik daardoor mijn zwangerschap en het kind in mij veel intenser ben gaan beleven….
Voor ervaringen van anderen kijk op de ervaringen pagina.